Att taktälta i Europa kombinerar friheten av en roadtrip med bekvämligheten av att alltid ha sitt boende med sig.
För att få en så bra resa som möjligt är det viktigt att känna till de regler som gäller för fricamping och vilka förbud- eller begränsningar som kan finnas i olika länder.
Genom att ha koll på var du får stanna över natten, hur du hanterar hygien och vilken utrustning du behöver, maximerar du din upplevelse.
Europa erbjuder otaliga natursköna platser och att resa med taktält ger dig möjlighet att upptäcka dem alla på ett flexibelt sätt. Vi har gjort det själva, och vi älskade det!
Viktigt att tänka på:
- Känn till vilka regler och förbud som gäller i de olika länderna, Sverige är ganska unikt när det gäller hur lätt det är att fricampa.
- Planera din utrustning och hygien noggrant för en smidig roadtrip.
- Glöm inte kolla in alla vackra platser längs vägen, vi rekommenderar att inte stressa ner till värmen utan att verkligen utforska så mycket du kan.
Fördelarna med att taktälta på en roadtrip genom Europa
En av de största fördelarna är friheten. Du kan åka vart du vill och stanna där du vill så länge du har en plats att campa på.
Åven om det kan vara svårt att hitta platser att fricampa på i en del länder nere i Europa så finns det väldigt många fina campingar och ställplatser.
En ställplats kostar ofta inte mer än 10-15 euro per natt och då har du tillgång till toalett, dusch och ibland el.
Regler för Fricamping med Taktält i Europa
Olika länder i Europa har olika regler som måste följas. Det är viktigt att känna till de reglerna för att undvika böter och andra problem under din resa.
Som du ser är det i princip bara Sverige, Norge och Finland som är ”fricamping-vänliga” och övriga länder kan se ut som det är helt omöjligt att fricampa.
Så är det inte riktigt i praktiken. I länder som Spanien, Italien och Grekland t.ex. är det generellt ett förbud men på många platser tillåter de fricamping ändå. Du måste alltså kolla vad som gäller lokalt i många fall.
Tabell vad som gäller i Europas olika länder
Land | Regler för fricamping |
---|---|
Sverige | I Sverige får du fricampa i princip överallt så länge du inte bryter mot terrängskörningslagen eller lokala regler. |
Norge | Liksom i Sverige får du fricampa i princip överallt så länge du inte bryter mot terrängskörningslagen eller lokala regler. |
Danmark | Fricamping är generellt inte tillåtet med undantag för vissa utpekade områden. |
Tyskland | Fricamping är förbjudet. Officiella campingplatser och ställplatser är att föredra. |
Frankrike | Strikta regler för fricamping, ofta förbjudet nära stränder och inom skyddade områden. |
Italien | Tillstånd krävs ofta för fricamping, särskilt vid kustområden och i populära turistområden. |
Spanien | Fricamping är generellt förbjudet, men tillåtet i vissa regioner med tillstånd. |
Kroatien | Fricamping är strikt reglerad, ofta förbjuden med undantag för vissa platser med tillstånd. |
Schweiz | Fricamping är ofta förbjudet i tätorter och skyddade områden. |
Österrike | Mycket strikta regler för fricamping, tillåtet endast med explicit tillstånd. |
Nederländerna | Fricamping är förbjudet. Officiella campingplatser rekommenderas. |
Belgien | Generellt förbjudet, med få undantag i utpekade områden. |
Portugal | Fricamping är förbjudet vid stränder och skyddade områden, tillåtet i vissa regioner med restriktioner. |
Finland | Som i Sverige, får du fricampa i princip överallt så länge du inte bryter mot terrängskörningslagen eller lokala regler. |
Storbritannien | Olika regler i England, Skottland och Wales. Generellt krävs markägarens tillstånd, men vissa områden tillåter fricamping under specifika omständigheter. |
Island | Strikta regler om fricamping. Tillstånd krävs oftast utanför officiella campingplatser. |
Grekland | Fricamping är generellt förbjudet, särskilt nära turistområden och stränder. |
Campingplatser och Ställplatser i Europa
På campingplatser i Europa räknas taktält ofta som husbil, det innebär att du bokar och betalar för en husbilsplats på camping eller ställplats. Priserna för ställplatser brukar ligga mellan 7-20 euro och campingplatser mellan 18-35 euro per natt.
Ofta är campingar nära turistområden dyrare, även finare campingar med pool, restauranger och underhållning kan dra iväg i pris.
Enklare ställplatser är billigast och de består oftast bara av en parkeringsplats, samt tillgång till toalett och dusch.
Boka camping i förväg (Under högsäsong)
Det kan vara smart att boka campingplats i förväg, särskilt under högsäsong i populära områden.
När vi har varit nere i Europa på högsäsong har det ibland varit omöjligt att få en campingplats om vi inte bokat någon vecka innan.
Tänk på att kolla vad som ingår när du bokar, om du behöver el t.ex. Det är inte alltid det ingår el, eller ens finns eluttag på vissa ställen. Ofta betalar man elen separat, antingen per kilowatt-timme, eller en fast kostnad, vanligtvis runt 4-5 euro per natt.
Skaffa appen Park4Night
En app vi rekommenderar att skaffa innan du åker ner i Europa är Park4Night. Där kan du se campingar, ställplatser och fricampingplatser på en karta i närheten av där du är.
Det finns även recensioner och kontaktuppgifter så du kan ringa och kolla bokningsläge etc.
Förbud vid taktältning i Europa
När du taktältar i Europa behöver du vara medveten om att vissa länder och kommuner har strikta förbud. Reglerna kan variera från kommun till kommun, och vissa platser tillåter inte camping längs allmänna vägar och offentliga platser.
Det är ofta skyltat ganska bra om det är campingförbud, och tyvärr har vi under våra senaste resor sett att förbuden blivit fler och fler för varje år, speciellt i Spanien där vi varit en del.
Hur du undviker böter och problem
För att undvika böter när du taktältar, se till att alltid följa lokala regler och restriktioner. Kontrollera i förväg om du behöver tillstånd för att campa i ett visst område. Mycket info hittar du i appen Park4Night.
Vägtullar och broavgifter
När du åker genom Europa kommer du att passera flera vägtullar och även få räkna med att betala broavgifter och eventuellt färjeavgifter.
Vägtullar
Vägtullar betalr du ofta på de stora motorvägarna. Vägtullarna betalar du ofta vid en bom.
Antingen får du en biljett som du sedan sätter in i en automat betalar när du kör av från motorvägen, eller så betalar du direkt när du kör upp på motorvägen
Betalningen sker med kort, så se till att ha kortet och biljetten redo när du kör av vägtullen eftersom det kan vara mycket trafik och ganska hetsigt.
Obs! Välj en betalningsstation med en symbol för ett betalkort på, annars kommer du inte komma förbi bommen eftersom det inte går att betala, och du får backa tillbaka igen, det har hänt oss! 😉
Broavgifter
Broavgifter betalar du innan du åker upp på bra med kort. Den först betal-bron du möter när du lämnar Sverige är Öresundsbron.
Färjeavgifter
Om du väljer att ta färja istället för broar får du ju såklart räkna med färjeavgifter. Från Sverige kan du t.ex. ta dig direkt till Rostock eller Kiel med färja.
Praktiska Tips: Dusch, Toaletter och Hygien på Resan
Det är viktigt att planera hur du ska sköta din hygien på resan. Här är några tips på hur du kan tänka kring dusch och toalett.
Dusch och toalett
När du är ute på roadtrip kan det vara knepigt att hitta bra dusch- och toalettlösningar. Ett tips är att planera din rutt för att stanna på rastplatser eller bensinmackar.
Ofta är det inget problem om du åker de stora motorvägarna, det är många rastplatser och bensinmackar längs vägen.
Använd offentliga toaletter på rastplatser. Dessa platser är oftast utrustade med både toaletter och ibland även duschar. Ta med dig handdesinfektion och våtservetter om du behöver fräscha upp dig snabbt utan tillgång till vatten.
Du kan också tvätta dig i sjöar och floder för att hålla dig ren, men använd alltid miljövänlig tvål för att minimera miljöpåverkan.
Tips på bärbara duschar och toalettlösningar
Bärbara duschar är också ett alternativ. En populär variant är soluppvärmda campingduschar som använder solens värme för att värma upp vattnet. De är lätta att packa och använda.
Som toalettlösning kan du satsa på en campingtoalett eller en portabel toaletthink med engångspåsar. De är enkla att använda, och de flesta modeller luktar faktiskt inte så illa som man kan tro.
Utrustning för en roadtrip i Europa med taktältet
Att ta sig an en roadtrip med taktält i Europa kräver noggrann planering och rätt utrustning. Här är några praktiska rekommendationer och vad du behöver beroende på klimatet du åker till.
Bra utrustning att ha med sig:
- En bra gps för att lätt hitta i olika länder, vi kör med mobilen och Waze samt Google Maps
- Mobilladdare till bilen
- Powerbank
- Första hjälpen-kit
- Multiverktyg
- Bärbar kokplatta eller storkök
- Vattendunk
Utrustning för varma länder på sommaren
Vid resor till varma länder på sommaren är det viktigt att anpassa sin packning för att klara av högre temperaturer. Ett solskydd som du lägger i vindrutan ör bra för att skydda mot stark sol.
För att hålla dig sval, ta med en liten fläkt och lätta kläder i andningsbara material. En isolervattenflaska hjälper till att hålla drycker kalla under längre perioder.
En bra kylbox är bra för att hålla mat och dryck kyld i värmen.
Saker du måste ha i bilen
- Reflexvästar
- 2 stycken varningstrianglar
- Bogserlina
Miljömärken
Innan du ger dig ut i Europa, bör du skaffa miljömärken för att undvika böter och andra problem. Det gäller främst om du ska in i- eller passera större städer.
Vissa städer i Europa har miljözoner som kräver specifika miljömärken. Till exempel, för att köra i centrala Köpenhamn, Frederiksberg, Odense, Århus och Ålborg måste dieselbilar uppfylla euro 5-standarderna (Vägavgifter och miljözoner i Europa).
Kolla vilken euro-klass din bil har så att du inte åker på dyra böter.
Tips:
- Undersök om städerna du planerar att besöka har miljözoner.
- Skaffa rätt miljömärke i förväg.
Bilförsäkring
Din bilförsäkring bör gälla i hela EU. Enligt EU-regler är trafikförsäkring obligatorisk och täcker skador på egendom eller personer vid olycka, men inte skador på din egen bil (Gäller min bilförsäkring i hela EU?).
Försäkringstips:
- Kontrollera att din nuvarande försäkring gäller i alla EU-länder.
- Kolla hur länge försäkringen gäller
- Kolla om du måste komplettera med ytterligare försäkring, typ assistans etc.
- Om du reser till ett land utanför EU, överväg en lokal försäkring (Gäller min bilförsäkring utomlands?).
Se till att ha kontaktuppgifterna till ditt försäkringsbolag tillgängliga. Om det skulle hända något så ringer du ditt försäkringsbolag direkt så löser de allt det praktiska.
De har folk som kan språket och bra kontakter med verkstäder, ofta löser sig problem väldigt snabbt med ett bra försäkringsbolag. Vi har själva råkat ut för det och vårat försäkringsbolag löste allt från bärgare, till kontakt med verkstad och hotellnatt.
Avslutande tips och råd för taktältning i Europa
När du taktältar i Europa är planering det viktigaste, så se till att du har en lista över allt du behöver.
- Packa smart och lätt. Det gör din resa bekvämare.
- Se över lokala regler för fricamping i de länder du ska besöka.
- I vissa länder, som Norge, finns generösa regler för fricamping. I andra, som Spanien, är reglerna strängare. Kolla alltid upp vad som gäller för respektive land.
En annan viktig punkt är säkerhet.
- Stå inte för nära träd eller byggnader, och håll koll på väderprognoser. Stormar kan vara jobbiga och det blåser ofta hårt i t.ex. Spanien på vintern.
- Se till att din bil och taktält är i gott skick och fungerar korrekt.
- Plnering av vägval är också viktigt.
- Håll koll på vägförhållanden och alternativa rutter.
Och självklart:
Plocka upp allt skräp, använd miljövänliga produkter och respektera naturen.
Respektera också lokalbefolkningens mark och egendom. På så sätt hjälper du till att ge oss campare ett bättre rykte :).
Vanliga frågor
När du taktältar i Europa finns det flera saker och regler att hålla koll på beroende på land. Här går vi igenom några vanliga frågor.
Vilka regler gäller för taktält i Europa?
Reglerna för taktält varierar beroende på land. I vissa länder är det tillåtet att övernatta var som helst, medan andra kräver att du bokar en campingplats. Kolla lokala regler innan du åker.
Får man sova i taktält på vanliga ställplatser avsedda för husvagnar och husbilar?
Ja, det är oftast tillåtet att använda taktält på ställplatser för husvagnar och husbilar. Men kolla först med ställplatsen vad som gäller.